Herbaciane ciasto
Wilgotne ciasto, w którym słodycz daktyli i Tartego jabłka łączą się idealnie z aromatem herbaty. Możesz przygotować je również w formie muffinek. Smakuje wspaniale zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień do porannej kawy.
Składniki:
- 200 g miękkich daktyli bez pestek
- 1/2 łyżeczki sody
- 180 ml ostudzonej herbaty Earl Grey (zaparzone z 2 łyżeczek suszu)
- 1 słoiczek Tartego jabłka
- 180 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- 150 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Siekamy daktyle, łączymy je z sodą i herbatą, pozostawiamy w misce na 10 minut. Następnie miksujemy na gładkie purée i odstawiamy.
- W drugiej misce mieszamy mąkę i cukier. Dodajemy masło, wanilię, jajka, Tarte jabłko (mus i płatki) i dokładnie mieszamy łyżką (nie miksujemy). Jeśli ciasto jest zbyt płynne, należy dodać 20 g mąki.
- Dużą keksówkę (np. o długości 30 cm) lub formę na muffinki smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone za pomocą drewnianego patyczka (jeśli patyczek wbity w ciasto jest po wyjęciu suchy to znak, że ciasto jest gotowe). Po wyjęciu z piekarnika należy pozostawić ciasto do ostygnięcia.
- Ciasto można także przygotować używając dwóch słoiczków Tartego jabłka (wówczas należy zwiększyć ilość mąki o około 20-30 g).
Jeśli udało Ci się zrobić zdjęcie ciasta przed zjedzeniem, to zainspiruj innych udostępniając je w mediach społecznościowych: #braciasadownicy #jablkanatalerzu