Puszyste naleśniki z jabłkami i solonym karmelem
Miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach — po prostu doskonałe! Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek, którym mile zaskoczysz bliską osobę.
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 150 g maślanki
- 100 -150 ml Tłoczonego jabłka
- 100 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka cukru pudru
Karmel:
- 4 łyżki białego cukru
- 2 łyżki śmietany 36%
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżki masła
- świeży rozmaryn do dekoracji
Karmelizowane jabłka:
- 2-3 jabłka od Braci Sadowników
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Naleśniki
- Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, odstawiamy.
- Żółtka łączymy z maślanką i Tłoczonym jabłkiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy (nie miksujemy). Następnie ostrożnie dodajemy pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście możliwie delikatnie, dzięki czemu naleśniki będą puszyste.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego. Rozprowadzamy 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony.
Karmel
- Na patelni rozpuszczamy cukier i mieszamy, by się nie spalił.
- Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy. Dodajemy masło. Kiedy lekko przestygnie, polewamy nim naleśniki. Wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem.
Jabłka
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.
- Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło, szczyptę soli i poczekamy, aż się karmelizuje. Na początku nie mieszamy, zaczynamy mieszać, kiedy cukier zacznie się topić.
- Dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Podajemy gorące, razem z naleśnikami.
Nie zapomnij zrobić zdjęcia i zainspirować innych udostępniając je w mediach społecznościowych z oznaczeniami: #braciasadownicy i #jablkanatalerzu