Bracia Sadownicy Gdzie nas szukać?
Na słodko

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 150 g maślanki
  • 100 -150 ml  Tłoczonego jabłka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

Karmel:

  • 4 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżki masła 
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Karmelizowane jabłka: 

  • 2-3 jabłka od Braci Sadowników 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Puszyste naleśniki z jabłkami i solonym karmelem

Miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach — po prostu doskonałe! Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek, którym mile zaskoczysz bliską osobę.

30 min
4 porcje

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 150 g maślanki
  • 100 -150 ml  Tłoczonego jabłka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka cukru pudru

Karmel:

  • 4 łyżki białego cukru
  • 2 łyżki śmietany 36%
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżki masła 
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Karmelizowane jabłka: 

  • 2-3 jabłka od Braci Sadowników 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Naleśniki

  1. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, odstawiamy.
  2. Żółtka łączymy z maślanką i Tłoczonym jabłkiem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy (nie miksujemy). Następnie ostrożnie dodajemy pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście możliwie delikatnie, dzięki czemu naleśniki będą puszyste.
  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego. Rozprowadzamy 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony.

Karmel 

  1. Na patelni rozpuszczamy cukier i mieszamy, by się nie spalił.
  2. Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy. Dodajemy masło. Kiedy lekko przestygnie, polewamy nim naleśniki. Wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem.

Jabłka

  1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.
  2. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło, szczyptę soli i poczekamy,  aż się karmelizuje. Na początku nie mieszamy, zaczynamy mieszać, kiedy cukier zacznie się topić.
  3. Dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Podajemy gorące, razem z naleśnikami.

Nie zapomnij zrobić zdjęcia i zainspirować innych udostępniając je w mediach społecznościowych z oznaczeniami: #braciasadownicy#jablkanatalerzu

O autorce:
@whiteplatecom

Eliza Mórawska-Kmita

Eliza od dziecka pasjonowała się gotowaniem. W wieku 12 lat zaczęła eksperymentować w kuchni, a jej miłość do bakalii stała się początkiem kulinarnej drogi. Dziś jest fotografką, autorką książek kulinarnych („White Plate. Słodkie”, „Chleb i okruszki”) i prowadzi warsztaty kulinarne. Współpracowała z magazynami takimi jak „Newsweek” czy „Glamour”.

Sprawdź inne przepisy

Autentyczny smak

jabłko

Tłoczymy, musujemy, przecieramy,
suszymy, ale przede wszystkim uprawiamy jabłka.

sad

Śmiłowice to nasz sad i dom.
Jesteśmy sadownikami od pokoleń.
A jabłka zrywamy ręcznie.

Dowiedz się więcej o nas