Tartiflette z jabłkami
Tradycyjna, rozgrzewająca zapiekanka ziemniaczana z francuskich Alp z jabłkowym twistem.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków, cieniutko pokrojonych w plasterki
- 2-3 jabłek Gala plus 1 łyżeczka soku z cytryny
- 300 g niewędzonego boczku, drobno pokrojonego
- 2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 350 g sera typu Camembert
- 600 ml śmietanki 30 lub 36%
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka masła do posmarowania formy do pieczenia
- pikle, kiełbaski – do podania
Sposób przygotowania:
- Śmietankę mieszamy z winem, dodajemy pieprz.
- Jeśli używamy starych ziemniaków, to najpierw plasterki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty. Wyjmujemy, odcedzamy i przekładamy na papierowy ręcznik. Jeśli używamy młodych ziemniaków, pomijamy etap z ich blanszowaniem.
- Jabłka kroimy w cienkie plasterki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Boczek smażymy na patelni. Następnie odkładamy go na talerz i zostawiamy tłuszcz.
- Wrzucamy na patelnię cebulę i podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy jeszcze czosnek i smażymy przez kolejną minutę.
- Na koniec ponownie dokładamy odstawiony wcześniej na talerz boczek.
- Piekarnik nagrzewamy do 170 °C. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wypełniamy ziemniakami i jabłkami.
- Na wierzchu układamy boczek, kładziemy plastry sera. Posypujemy pieprzem, solą. Potem znowu warstwa ziemniaków itd. Zalewamy wszystko śmietanką z winem. Pieczemy ok. 1-1,5 h. Czas pieczenia zależy od tego, jak szybko ziemniaki będą miękkie. Sprawdzamy po godzinie i w razie konieczności dopiekamy nieco dłużej. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika na około kwadrans przed podaniem. Świetnie smakuje z piklami, kiełbaskami, czy sałatką.
Jeśli udało Ci się zrobić zdjęcie przed zjedzeniem, to zainspiruj innych, udostępniając je w mediach społecznościowych: #braciasadownicy #jablkanatalerzu