Piernik z jabłkami
To ciasto możemy zrobić na dwa sposoby: tradycyjnie, z jabłkami na górze, wówczas na przygotowanej i wlanej do formy masie układamy jabłka lub jako ciasto odwracane i wówczas możemy je przygotować na żaroodpornej patelni.
Jeśli używamy patelni, powinna być stalowa lub żeliwna — zwracamy uwagę, żeby nie miała plastikowych elementów, które mogłyby stopić się w piekarniku.
Składniki:
- 140 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 100 – 150 ml Grzanego Jabłka
- 2 łyżki miodu
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto pieczone „do góry nogami”:
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pozwalamy, żeby masa się karmelizowała. Układamy jabłka i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy patelnię.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
- W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Miksujemy, aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy jajko i miksujemy jeszcze przez chwilę.
- W osobnej miseczce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, przyprawę do piernika i sól. Cały czas miksując, dodajemy na zmianę suche składniki oraz Grzane Jabłko wymieszane z miodem. Masa powinna konsystencją przypominać gęstą śmietanę, dlatego płynne składniki dodajemy stopniowo.
- Masę wlewamy na jabłka na patelni i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut (lub nieco dłużej — czas pieczenia zależy między innymi od tego, jak bardzo soczyste są jabłka, jakiego rodzaju patelni używamy itp.). Jeśli nie mamy patelni, przygotowane wcześniej jabłka możemy przełożyć do tortownicy o średnicy 22-25 cm i na to wlać ciasto. Możemy też wlać ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułożyć plasterki jabłek (bez wcześniejszego karmelizowania ich), posypać je cukrem, cynamonem i ułożyć kilka plasterków masła.
- Po upieczeniu (jeśli korzystamy z patelni), ciasto należy odstawić na 5-10 minut, a następnie ułożyć na patelni talerz i jednym ruchem odwrócić piernik „do góry nogami”.Piernik ten wspaniale smakuje z lodami lub odrobiną bitej śmietany!Jeśli udało Ci się zrobić zdjęcie pięknego piernika przed zjedzeniem, to zainspiruj innych, udostępniając je w mediach społecznościowych: #braciasadownicy #jablkanatalerzu