Bracia Sadownicy Gdzie nas szukać?
Na słono

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, cieniutko pokrojonych w plasterki
  • 2-3 jabłek Gala plus 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g niewędzonego boczku, drobno pokrojonego
  • 2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 350 g sera typu Camembert
  • 600 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy do pieczenia
  • pikle, kiełbaski – do podania

Tartiflette z jabłkami

Tradycyjna, rozgrzewająca zapiekanka ziemniaczana z francuskich Alp z jabłkowym twistem.

od 1 h
8 porcji

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków, cieniutko pokrojonych w plasterki
  • 2-3 jabłek Gala plus 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g niewędzonego boczku, drobno pokrojonego
  • 2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 350 g sera typu Camembert
  • 600 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy do pieczenia
  • pikle, kiełbaski – do podania

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę mieszamy z winem, dodajemy pieprz.
  2. Jeśli używamy starych ziemniaków, to najpierw plasterki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty. Wyjmujemy, odcedzamy i przekładamy na papierowy ręcznik. Jeśli używamy młodych ziemniaków, pomijamy etap z ich blanszowaniem.
  3. Jabłka kroimy w cienkie plasterki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Boczek smażymy na patelni. Następnie odkładamy go na talerz i zostawiamy tłuszcz.
  5. Wrzucamy na patelnię cebulę i podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy jeszcze czosnek i smażymy przez kolejną minutę.
  6. Na koniec ponownie dokładamy odstawiony wcześniej na talerz boczek.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 170 °C. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wypełniamy ziemniakami i jabłkami.
  8. Na wierzchu układamy boczek, kładziemy plastry sera. Posypujemy pieprzem, solą. Potem znowu warstwa ziemniaków itd. Zalewamy wszystko śmietanką z winem. Pieczemy ok. 1-1,5 h. Czas pieczenia zależy od tego, jak szybko ziemniaki będą miękkie. Sprawdzamy po godzinie i w razie konieczności dopiekamy nieco dłużej. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika na około kwadrans przed podaniem. Świetnie smakuje z piklami, kiełbaskami, czy sałatką.

Jeśli udało Ci się zrobić zdjęcie przed zjedzeniem, to zainspiruj innych, udostępniając je w mediach społecznościowych: #braciasadownicy #jablkanatalerzu

O autorce:
@whiteplatecom

Eliza Mórawska-Kmita

Eliza od dziecka pasjonowała się gotowaniem. W wieku 12 lat zaczęła eksperymentować w kuchni, a jej miłość do bakalii stała się początkiem kulinarnej drogi. Dziś jest fotografką, autorką książek kulinarnych („White Plate. Słodkie”, „Chleb i okruszki”) i prowadzi warsztaty kulinarne. Współpracowała z magazynami takimi jak „Newsweek” czy „Glamour”.

Sprawdź inne przepisy

Na słono Sezonowy
2 h | 6-8 porcji

Jabłkowy kurczak Cacciatore

Pyszne danie wymagające odrobinę więcej czasu i zaangażowania, które później odwdzięcza się łatwością odgrzewania i wyśmienitym smakiem przez długi czas.

Autentyczny smak

jabłko

Tłoczymy, musujemy, przecieramy,
suszymy, ale przede wszystkim uprawiamy jabłka.

sad

Śmiłowice to nasz sad i dom.
Jesteśmy sadownikami od pokoleń.
A jabłka zrywamy ręcznie.

Dowiedz się więcej o nas