Bracia Sadownicy Gdzie nas szukać?
Na słodko

Składniki:

  • 140 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 100 – 150 ml Grzanego Jabłka 
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli

Piernik z jabłkami

To ciasto możemy zrobić na dwa sposoby: tradycyjnie, z jabłkami na górze, wówczas na przygotowanej i wlanej do formy masie układamy jabłka lub jako ciasto odwracane i wówczas możemy je przygotować na żaroodpornej patelni.
Jeśli używamy patelni, powinna być stalowa lub żeliwna — zwracamy uwagę, żeby nie miała plastikowych elementów, które mogłyby stopić się w piekarniku.

od 1 h
8 porcji

Składniki:

  • 140 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 100 – 150 ml Grzanego Jabłka 
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto pieczone „do góry nogami”:

  1. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pozwalamy, żeby masa się karmelizowała. Układamy jabłka i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Odstawiamy patelnię.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
  3. W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Miksujemy, aż masa będzie puszysta. Następnie dodajemy jajko i miksujemy jeszcze przez chwilę.
  4. W osobnej miseczce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, przyprawę do piernika i sól. Cały czas miksując, dodajemy na zmianę suche składniki oraz Grzane Jabłko wymieszane z miodem. Masa powinna konsystencją przypominać gęstą śmietanę, dlatego płynne składniki dodajemy stopniowo.
  5. Masę wlewamy na jabłka na patelni i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut (lub nieco dłużej — czas pieczenia zależy między innymi od tego, jak bardzo soczyste są jabłka, jakiego rodzaju patelni używamy itp.). Jeśli nie mamy patelni, przygotowane wcześniej jabłka możemy przełożyć do tortownicy o średnicy 22-25 cm i na to wlać ciasto. Możemy też wlać ciasto do tortownicy, a na wierzchu ułożyć plasterki jabłek (bez wcześniejszego karmelizowania ich), posypać je cukrem, cynamonem i ułożyć kilka plasterków masła.
  6. Po upieczeniu (jeśli korzystamy z patelni), ciasto należy odstawić na 5-10 minut, a następnie ułożyć na patelni talerz i jednym ruchem odwrócić piernik „do góry nogami”.Piernik ten wspaniale smakuje z lodami lub odrobiną bitej śmietany!Jeśli udało Ci się zrobić zdjęcie pięknego piernika przed zjedzeniem, to zainspiruj innych, udostępniając je w mediach społecznościowych: #braciasadownicy #jablkanatalerzu
O autorce:
@whiteplatecom

Eliza Mórawska-Kmita

Eliza od dziecka pasjonowała się gotowaniem. W wieku 12 lat zaczęła eksperymentować w kuchni, a jej miłość do bakalii stała się początkiem kulinarnej drogi. Dziś jest fotografką, autorką książek kulinarnych („White Plate. Słodkie”, „Chleb i okruszki”) i prowadzi warsztaty kulinarne. Współpracowała z magazynami takimi jak „Newsweek” czy „Glamour”.

Sprawdź inne przepisy

Na słono Sezonowy
2 h | 6-8 porcji

Jabłkowy kurczak Cacciatore

Pyszne danie wymagające odrobinę więcej czasu i zaangażowania, które później odwdzięcza się łatwością odgrzewania i wyśmienitym smakiem przez długi czas.

Autentyczny smak

jabłko

Tłoczymy, musujemy, przecieramy,
suszymy, ale przede wszystkim uprawiamy jabłka.

sad

Śmiłowice to nasz sad i dom.
Jesteśmy sadownikami od pokoleń.
A jabłka zrywamy ręcznie.

Dowiedz się więcej o nas