Jabłkowy kurczak Cacciatore
Pyszne danie wymagające odrobinę więcej czasu i zaangażowania, które później odwdzięcza się łatwością odgrzewania i wyśmienitym smakiem przez długi czas. Idealny propozycja na rodzinną Wielkanoc lub Święta!
Składniki:
- 8-10 udek i podudzi z kurczaka (lub cały kurczak pocięty na kawałki), łącznie 1,5-2 kg
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- garść listków świeżej bazylii
- 100-150 ml Gęstego jabłka
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 słoik oliwek kalamata bez pestek (180-200 g)
- 120-150 ml czerwonego wytrawnego wina
- do przyprawienia: 1 łyżeczka kuminu, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka cukru
- do podania: świeża bazylia, chrupiąca bagietka
Sposób przygotowania:
- Danie najłatwiej przygotować w żeliwnym lub żaroodpornym garnku, który powinien być dosyć spory (o pojemności 4,5-6 litrów), aby w trakcie gotowania móc co jakiś czas delikatnie przekładać mięso, by równomiernie się gotowało.
- Udka nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i odstawiamy na chwilę. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, kroimy papryki w paski.
- Rozgrzewamy odrobinę oleju w garnku i obsmażamy kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy z garnka. Do tego samego garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy gałązkę rozmarynu, papryki i czosnek, całość smażymy 2-3 minuty.
- Dodajemy Gęste jabłko i wino, gotujemy przez chwilę, aż płyny delikatnie odparują.
- Dodajemy pomidory pelati i oliwki, przyprawiamy sos, dodajemy soli według uznania.
- W garnku umieszczamy podsmażonego wcześniej kurczaka, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut. Na tym etapie danie można przygotować także w piekarniku. W tym celu należy rozgrzać piekarnik do 180 °C., wstawić potrawę i piec ją 60-90 minut pod przykryciem. W obu przypadkach czas gotowania jest orientacyjny — należy gotować lub piec kurczaka tak długo, aż mięso będzie miękkie.
- Podajemy udekorowane świeżym rozmarynem i/lub bazylią i chrupiącym pieczywem.
Nie zapomnij zrobić zdjęcie i udostępnić je w mediach społecznościowych: #braciasadownicy #jablkanatalerzu