Bracia Sadownicy Gdzie nas szukać?
Na słono

Składniki:

  • 8-10 udek i podudzi z kurczaka (lub cały kurczak pocięty na kawałki), łącznie 1,5-2 kg
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego 
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • garść listków świeżej bazylii
  • 100-150 ml Gęstego jabłka
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 słoik oliwek kalamata bez pestek (180-200 g)
  • 120-150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • do przyprawienia: 1 łyżeczka kuminu, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka cukru
  • do podania: świeża bazylia, chrupiąca bagietka

Jabłkowy kurczak Cacciatore

Pyszne danie wymagające odrobinę więcej czasu i zaangażowania, które później odwdzięcza się łatwością odgrzewania i wyśmienitym smakiem przez długi czas. Idealny propozycja na rodzinną Wielkanoc lub Święta!

2 h
6-8 porcji

Składniki:

  • 8-10 udek i podudzi z kurczaka (lub cały kurczak pocięty na kawałki), łącznie 1,5-2 kg
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego 
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • garść listków świeżej bazylii
  • 100-150 ml Gęstego jabłka
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 słoik oliwek kalamata bez pestek (180-200 g)
  • 120-150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • do przyprawienia: 1 łyżeczka kuminu, 3/4 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka cukru
  • do podania: świeża bazylia, chrupiąca bagietka

Sposób przygotowania:

  1. Danie najłatwiej przygotować w żeliwnym lub żaroodpornym garnku, który powinien być dosyć spory (o pojemności 4,5-6 litrów), aby w trakcie gotowania móc co jakiś czas delikatnie przekładać mięso, by równomiernie się gotowało.
  2. Udka nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy w cienkiej warstwie mąki i odstawiamy na chwilę. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, kroimy papryki w paski.
  3. Rozgrzewamy odrobinę oleju w garnku i obsmażamy kawałki kurczaka, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmujemy z garnka. Do tego samego garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy gałązkę rozmarynu, papryki i czosnek, całość smażymy 2-3 minuty.
  4. Dodajemy Gęste jabłko i  wino, gotujemy przez chwilę, aż płyny delikatnie odparują.
  5. Dodajemy pomidory pelati i oliwki, przyprawiamy sos, dodajemy soli według uznania.
  6. W garnku umieszczamy podsmażonego wcześniej kurczaka, podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut. Na tym etapie danie można przygotować także w piekarniku. W tym celu należy rozgrzać piekarnik do 180 °C., wstawić potrawę i piec ją 60-90 minut pod przykryciem. W obu przypadkach czas gotowania jest orientacyjny  — należy gotować lub piec kurczaka tak długo, aż mięso będzie miękkie.
  7. Podajemy udekorowane świeżym rozmarynem i/lub bazylią i chrupiącym pieczywem.

Nie zapomnij zrobić zdjęcie i udostępnić je w mediach społecznościowych: #braciasadownicy #jablkanatalerzu

O autorce:
@whiteplatecom

Eliza Mórawska-Kmita

Eliza od dziecka pasjonowała się gotowaniem. W wieku 12 lat zaczęła eksperymentować w kuchni, a jej miłość do bakalii stała się początkiem kulinarnej drogi. Dziś jest fotografką, autorką książek kulinarnych („White Plate. Słodkie”, „Chleb i okruszki”) i prowadzi warsztaty kulinarne. Współpracowała z magazynami takimi jak „Newsweek” czy „Glamour”.

Sprawdź inne przepisy

Autentyczny smak

jabłko

Tłoczymy, musujemy, przecieramy,
suszymy, ale przede wszystkim uprawiamy jabłka.

sad

Śmiłowice to nasz sad i dom.
Jesteśmy sadownikami od pokoleń.
A jabłka zrywamy ręcznie.

Dowiedz się więcej o nas