Ładowanie

Jabłka na talerzu

Z jabłek można zrobić prawie wszystko. Tłoczymy, musujemy, przecieramy... a tym razem pieczemy i gotujemy!

Zaraz po zbiorach zawsze świętujemy, bo to dla nas szczególnie ważny okres w ciągu roku. To takie zwieńczenie pracy sadownika. I tym razem postanoiwliśmy świętować, ale w wyjątkowym towarzystwie. Razem z Elizą Mórawską-Kmitą, autorką kulinarnego bloga White Plate serwujemy jabłka na talerzu.

Uwielbiamy zapach szarlotki, ale Eliza ma więcej pomysłów na jabłka...

Przekonajcie się sami, bo będziemy się z Wami dzielić niebanalnymi przepisami na słodkości, ale i wytrawne dania czy... drinki!

Tartiflette z jabłkami

Tradycyjna, rozgrzewająca zapiekanka ziemniaczana z francuskich Alp z jabłkowym twistem.

Liczba porcji:

8 porcji

Czas przygotowania:

> 60 min.

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków, cieniutko pokrojonych w plasterki

  • 2-3 jabłka Gala od Braci Sadowników plus 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 300 g niewędzonego boczku, drobno pokrojonego

  • 2 cebule, pokrojone na cienkie plasterki

  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone

  • 350 g sera typu Camembert

  • 600 ml śmietanki 30 lub 36%

  • 100 ml białego wina

  • 1 łyżka masła do posmarowania formy do pieczenia

  • pikle, kiełbaski - do podania

Sposób przygotowania

Śmietankę mieszamy z winem, dodajemy pieprz.

Jeśli używamy starych ziemniaków, to najpierw plasterki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty.

Wyjmujemy, odcedzamy i przekładamy na papierowy ręcznik. Jeśli używamy młodych ziemniaków, pomijamy etap z ich blanszowaniem.

Jabłka kroimy w cienkie plasterki i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Boczek smażymy na patelni. Następnie odkładamy go na talerz i zostawiamy tłuszcz.

Wrzucamy na patelnię cebulę i podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy jeszcze czosnek i smażymy przez kolejną minutę.

Na koniec ponownie dokładamy odstawiony wcześniej na talerz boczek.

Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wypełniamy ziemniakami i jabłkami.

Na wierzchu układamy boczek, kładziemy plastry sera. Posypujemy pieprzem, solą. Potem znowu warstwa ziemniaków itd.

Zalewamy wszystko śmietanką z winem.

Pieczemy ok. 1-1,5 godziny. Czas pieczenia zależy od tego, jak szybko ziemniaki będą miękkie. Sprawdzamy po godzinie i w razie konieczności dopiekamy nieco dłużej.

Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika na około kwadrans przed podaniem. Świetnie smakuje z piklami, kiełbaskami, czy sałatką.

Pobierz przepis

Kolejny przepis za

  • Dni
  • Godzin
  • Minut
  • Sekund

W oczekiwaniu na pomysły Elizy na dania z jabłek, prezentujemy Wam nasz mini przewodnik po różnych odmianach tych owoców. Przecież nie każde jabłko jest takie same! Sprawdźcie i zainspirujcie się!

Gala

Ta odmiana ma duże kuliste owoce, pokryte zielonożółtą gładką skórką z ciemnopomarańczowym, marmurkowym rumieńcem. Wyróżnia ją wyjątkowy słodko-kwaśny smak oraz soczysty, jędrny miąższ. Świetnie nadaje się jako świeża przekąska, ale również jako farsz do naleśników i dodatek do wytrawnych dań.

  • kształt / KULISTO-STOżKOWATY, STOżKOWATY
  • kolor / ZłOCISTOżółTY Z JASKRAWOCZERWONYM RUMIEńCEM
  • miąższ / KULISTO-STOżKOWATY, STOżKOWATY
  • smak / SłODKI

Idared

Idared to odmiana, która charakteryzuje się średniej wielkości owocami. Są zielono-żółte, a ich skórka, pokryta czerwonymi rumieńcami, bardzo ładnie się błyszczy. Lubimy Idareda za jego kwaśny smak, ale też soczystość i jędrność. Polecamy tę odmianę szczególnie do przetworów i szarlotki!

  • kształt / KULISTY
  • kolor / ZIELONY Z JASNOCZERWONYM RUMIEńCEM
  • miąższ / KULISTY
  • smak / KWASKOWATY

Red Jonaprince

Cechą charakterystyczną jabłka Red Jonaprince jest wyjątkowo głębokie czerwone wybarwienie. Wpływa to na jego niezwykle apetyczny wygląd. Owoce tej odmiany, ze względu na ścisły, drobnoziarnisty miąższ, zachowują długą przydatność do spożycia. Świetnie pasują do kaczki i dziczyzny oraz ciast, naleśników czy racuchów.

  • kształt / KULISTO-STOżKOWATY
  • kolor / ZIELONO-żółTY LUB żółTY Z CIEMNOCZERWONYM RUMIEńCEM
  • miąższ / KULISTO-STOżKOWATY
  • smak / SłODKO-KWAśNY

Szampion

Jabłko Szampion jest wyjątkowo delikatne i kruche, ale ma również wyrazisty, jabłkowy aromat. Jest słodkie i jednocześnie lekko kwaśne. Ta odmiana jest jedną z najbardziej znanych i lubianych w naszym kraju. Doskonale nadaje się do spożycia jako owoc deserowy, ale też do wypieków oraz przetworów.

  • kształt / KULISTO-STOżKOWATY
  • kolor / ZIELONO-żółTY LUB żółTY Z CIEMNOCZERWONYM RUMIEńCEM
  • miąższ / KULISTO-STOżKOWATY
  • smak / SłODKO-KWAśNY